Operasi Syarikat Keropok Ikan

  • 0
OPERASI SYARIKAT

Syarikat keropok ikan ditubuhkan pada tahun 2000 dan mula beroperasi pada tarikh 01.01.2000 sehingga sekarang. Syarikat Puan Normah menpunyai 10 orang pekerja sahaja dan berasal daripada Indonesia dan orang tempatan. Selain itu, syarikat keropok ikan ini juga beroperasi pada pukul 8 pagi hingga 6 petang.

  1. 1.      Keperluan bahan mentah dan kos pengeluaran

·         Bahan mentah terdiri daripada ikan,selain daripada ikan puan normah juga membeli barang yang lain seperti tepung kanji, tepung jagung, garam, ajinomoto, serbuk lada sulah, baking powder dan  gula untuk memproses keropok ikan.
·         Kos pengeluaran puan normah adalah tinggi ini kerana harga barang dan bahan mentah turut naik pada masa sekarang.
·         Untuk memproses keropok ikan, Puan Normah membeli sebanyak 100 kilogram ikan daripada pembekal untuk menghasilkan sebanyak 39 kilogram sahaja.

  1. 2.      Pembahagian tugas setiap pekerja dalam syarikat

·         Pembungkusan
Ø  2 orang pekerja yang adakan ditugaskan dalam bahagian pembungkusan keropok ikan yang telah siap dip roses oleh pekerja yang lain.

·         Penglabelan
Ø  2 orang pekerja juga ditugaskan dalam bahagian label logo syarikat dan harga keropok ikan.
·         Pemprosesan keropok ikan
Ø  Dalam bahagian ini tenaga kerja adalah banyak pekerja yang ditugaskan sebanyak 6 orang untuk memproses keropok ikan.

Ø  Antara peroses yang dilakukan oleh pekerja seperti proses pengadunan,pengkukusan setelah siap di adun,proses pendidihan ikan,proses penyejuk beku,proses memotong,pengeringan dan proses pengorengan keropok ikan.


No comments:

Post a Comment